Bir önceki/Geri UK import export new customs regulations

Birleşik Krallık hükûmeti, gümrük beyannamesi sisteminde değişiklikler yapıyor

Brexit’in ardından Birleşik Krallık hükûmeti, Birleşik Krallık’ta ithalat ve ihracat yapan Birleşik Krallık şirketlerine yönelik yeni düzenlemeler getirmiştir. Yeni Gümrük Beyannamesi Hizmetleri (CDS) Birleşik Krallık’taki TÜM ithalatçılar için geçerlidir. İthalatçıların 30.9.2022 tarihinden önce yeni CDS sistemine kaydolması GEREKMEKTEDİR.

Yeni kurallar Birleşik Krallık’tan yapılacak ihracatlar için de geçerlidir ancak bu husus 30 Mart 2023’ten sonra uygulanacaktır.

Hızla yaklaşıyor!

Prosedür değişiklikleri hızla yaklaşırken Birleşik Krallık’taki tüm ithalatçı ve ihracatçıların yeni değişikliklere kaydolmaları için hızla harekete geçmesi gerekmektedir. Önceki platform (Chief) 30.9.2022 itibariyle Birleşik Krallık’a yapılacak ithalatlara KAPATILACAK, 1.10.2022 tarihinde ise CDS aktif olacaktır. Sonraki adımlarda ihracat belgeleri hazırlanacaktır. Chief üzerinden 31.3.2023 tarihine kadar bu işlem yapılabilecek ve 1.4.2023’te CDS’de aktif olacaktır.

Neden?

İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi CDS’yi herkesin kullanması için sistemleri kademeli olarak taşımaktadır. Uzun vadede şu anki sistem olan Chief’in yerini bu sistem alacaktır. Tedarik zincirinde aksama olmadan eşyaların ithalatının ve ihracatının gerçekleştirilebilmesi için aşağıdaki adımların atılması gerekmektedir. Daha güvenli ve istikrarlı bir platform sunmak amacıyla tasarlanan CDS sisteminin 2025’e kadar dünyanın en verimli gümrük sistemine sahip olma amacı taşıyan Birleşik Krallık Hükûmeti’nin iddialı ticaret yollarına paralel şekilde büyüme kapasitesi daha yüksektir.

Yeni değişikliklerin hemen tamamlanması gerekmektedir.

Ekibimiz gümrük beyannamelerinizi işlerken farklı bir bilgi ve veri seti talep edecektir. Lütfen bu bilgilerin daha önce istenenlerden farklı olacağını unutmayın. Tüm CPC numaralarının değişeceği ve bazı mal kodlarının ek bilgi gerektireceği önemli bir noktadır. Bu gereklilik CDS’den talep edilen yeni verilerden kaynaklanmaktadır.

Yeni CDS’ye dahil olanlar:

CDS’ye erişim, bir hükûmet giriş hesabıyla gov.uk üzerinden sağlanıyor.

CDS, tüm bilgileri tek bir yerden sunacaktır. Böylece Birleşik Krallık tüccarlarına kendilerine daha önce gönderilen birçok rapora erişebilecekleri sağlam bir platform sağlayacaktır. Bu raporlara örnek olarak:

  • Ön hasarlı raporlardaki ithalat ve ihracat verileri
  • Gümrük vergisi kontrolleri
  • Basitleştirme için yapılan başvurular (özel gümrük işlemleri)
  • Çevrim içi erteleme beyanları
  • Çevrim içi KDV beyannameleri

     
HMRC-Logo.png

Yakında birçok değişiklik söz konusu olacaktır. Bu değişikliklerin gerçekleştirilmesine yönelik olarak çok sayıda başvuru ve talep olmasını bekliyoruz. Hepsinden önemlisi daha önceden ayarlanmış erteleme hesapları için tercih ettiğiniz seçenek otomatik ödemeyse İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi’nin otomatik ödemeyi alabilmesi için yeni banka bilgilerine ihtiyacı olacaktır.

Sizin için hazırlanan kontrol listesi:

  • EORI numaranız olmalıdır - daha fazla bilgi
  • CDS’ye kayıtlı olmanız gerekmektedir - daha fazla bilgi
  • Erteleme hesabınız varsa CDS’de kullanılmak üzere İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi için yeni bir otomatik ödeme oluşturulması gerekmektedir.
  • KDV/Vergi/Nakit hesabı için CDS’ye ödeme yapma - daha fazla bilgi
  • CDS’yi herkesin kullanması ve CDS’yle gelen değişiklikler için gov.uk adresinde tüm ayrıntıların yer aldığı bir araç seti - daha fazla bilgi
  •  

İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi’nin hazırladığı faydalı videoyu izleyin